ایلان پاپه، حتی پیش از آنکه «پاکسازی نژادی فلسطین»، پرفروشترین کتاب خود را بنویسد، یک چهره جنجالبرانگیز در اسرائیل بود. او در کتاب «بیرون از قاب»، گزارشی کامل از جدایی وی از فضای علمیاصلی اسرائیل و پیامدهای آن ارائه میکند. او در اینجا، سفر اکتشافی خود را از درگوشیهای همکلاسیهای فلسطینیاش تا درک درستبودن روایت «دشمن» از حوادث سال 1948 ردیابی میکند.
پایگاه صهیونپژوهی خیبر، ایلان پاپه مورخ رُک و راست و رادیکال اسرائیلی و مدرس ارشد علوم سیاسی در دانشگاه حیفا است. او کتابهای متعددی در نقد اسرائیل و حمایت از فلسطین نوشته است. بهتر است معرفی او را با معرفی کتابهایش انجام دهیم:
- ده افسانه درباره اسرائیل
در این کتاب که در پنجاهمین سالگرد اشغال به چاپ رسیده، ایلان پاپه، اختلافیترین نظرات درباره ریشهها و هویت حکومت معاصر اسرائیل را بررسی میکند.
- بریتانیا و نزاع عربی-اسرائیلی، از 1948 تا 1951 [2]
در راستای تحلیل سیاست بریتانیا درباره فلسطین در دوران پس از قیمومیت، نویسنده شرایط منجر به شکلگیری سیاست بریتانیا مبنی بر تقسیم فلسطین تحت قیمومیت میان اسرائیل و اردن و مراحل اجرای آن را بررسی میکند.
- درباره فلسطین
عملیات تیغه محافظتی، تازهترین یورش اسرائیل به غزه، هزاران فلسطینی کشته را بر جای گذاشت و راه را برای یک زمینقاپی دیگر اسرائیل هموار کرد. موضوع این کتاب این است که چگونه جامعه بینالملل میتواند به اسرائیل فشار آورده تا به نقض حقوق بشر بر علیه مردم فلسطین پایان دهد. این کتاب دنباله «غزه در بحران» کتاب تحسینشده این نویسنده است.
- پاکسازی نژادی فلسطین [4]
ایلان پاپه در این کتاب جنایت «پاکسازی نژادی فلسطینیان در سال 1948» را بررسی کرده که چرا و توسط چه کسی، انکار شده است؛ جنایتی که برخی تلاش کردهاند از حافظه مردم دنیا پاک شود.
- ظهور و سقوط یک خاندان فلسطینی: حسینیها، از 1700 تا 1948 [5]
خاندان حسینی اورشلیم، بر تاریخ فلسطین برای 250 سال، از زمان عثمانی تا پایان قیمومیت بریتانیا تسلط داشت.
- تاریخچهای از فلسطین مدرن: یک سرزمین، دو جامعه [6]
این کتاب تاریخ فلسطین را از زمان عثمانیها در قرن نوزدهم تا قیمومیت بریتانیا، تاسیس حکومت اسرائیل در 1948 و جنگها و منازعات بعدی دنبال میکند. او دلائل شکست اسلو و راهحل «دو حکومت» را توضیح میدهد.
- پرسش اسرائیل/فلسطین [7]
این کتاب، تفاسیر گوناگونی از ریشههای نزاع در خاورمیانه را با تاکید بر مبارزه برای فلسطین و ریشههای مذهبی و سیاسی آن بیان کرده و تازهترین تحولات در تاریخنگاری نزاع عربی-اسرائیلی را به همراه یک بازبینی انتقادی از گذشته اسرائیل ارائه میکند.
- بزرگترین زندان روی زمین: تاریخچه سرزمینهای اشغالی [8]
این کتاب سیاست صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی، استعمار مهاجران و همچنین پیامدهای آن برای جمعیت مذهبی را بررسی میکند. نویسنده تلاش میکند جزئیات یکی از طولانیترین تلاشهای پاکسازی قومیدر تاریخ مدرن را با جزئیات شرح دهد که با آوارهکردن تقریبا هشتصدهزار فلسطینی روی داد. افزون بر این فلسطینیان مقیم اسرائیل نیز از حقوق اساسیشان محروم هستند و مورد تحقیر مجازاتهای جمعی غیرقانونی قرار دارند. او انگیزهها و استراتژیهای ژنرالها و سیاستمداران و فرایند تصمیمگیری این رویدادها را تحلیل و زیرساختهای قانونی و بوروکراتیک و مکانیسمهای امنیتی برای کنترل جمعیت بیش از یک میلیون فلسطینی را بررسی میکند.
- اسرائیل و آفریقای جنوبی: چهرههای بسیار آپارتاید [9]
هر چند مقایسه نزاع فلسطین-اسرائیل با آپارتاید در آفریقای جنوبی به سرعت محکوم میشود، ولی بسیاری از دانشگاهیان و سیاستمداران نشان میدهند که رفتار اسرائیل با مردم سرزمینهای اشغالی کمتر از ستمگری آپارتاید نیست.
- فلسطینیهای فراموش شده: تاریخی از فلسطینیها در اسرائیل [10]
در این کتاب، نحوه رفتار حکومت یهودی با فلسطینیهای ساکن در سرزمینهای اشغالی بررسی و نگرش اسرائیل به اقلیتها و نگرش فلسطینیها به حکومت یهودی بررسی و تبعیضهایی در مورد مسکن، آموزش و حقوق مدنی علیه شهروندان فلسطینی بیان شده است.
- خاورمیانه مدرن [11]
این کتاب مستقیما درباره اسرائیل، فلسطین و یا صهیونیسم نیست ولی بسیار درباره ابعاد مختلف مرتبط بحث کرده است.
- بیرون از قاب: تلاش برای آزادی علمیدر اسرائیل [12]
ایلان پاپه، حتی پیش از آنکه «پاکسازی نژادی فلسطین»، پرفروشترین کتاب خود را بنویسد، یک چهره جنجالبرانگیز در اسرائیل بود. او در کتاب «بیرون از قاب»، گزارشی کامل از جدایی وی از فضای علمیاصلی اسرائیل و پیامدهای آن ارائه میکند. او در اینجا، سفر اکتشافی خود را از درگوشیهای همکلاسیهای فلسطینیاش تا درک درستبودن روایت «دشمن» از حوادث سال 1948 ردیابی میکند. این کتاب رسواگر، سختی اسرائیل در کنارآمدن با گذشته خود و ایجاد یک آینده صلحآمیز و فراگیر در فلسطین را برجسته میکند.
- ایده اسرائیل: تاریخی از قدرت و دانش [13]
ایلان پاپه نقش مستمر ایدئولوژی صهیونیسم را بررسی میکند. این کتاب روشی را که صهیونیسم بیرون از حکومت و فضای نظامیدر عرصههای آموزشی، رسانهای و سینمایی کشور عمل میکند را به همراه استفادههای به عمل آمده از هولوکاست در حمایت از ساختار ایدئولوژیک حکومت را مورد توجه قرار میدهد.
- غزه در بحران [14]
از هدف قرار دادن مدارس و بیمارستانها گرفته تا استفاده بیرویه از فسفر سفید، رفتار اسرائیل در «عملیات سرب گداخته» منجر به عصبی/نگرانشدن حتی سرسختترین حامیان آن شده است. این کتاب مجموعهای از مصاحبهها و مقالات نوام چامسکی و إیلان پاپه است که عملیات سرب گداخته شده اسرائیل را بررسی میکند.
کتاب «غزه در بحران» نیز حاصل کوششهای محققی با عنوان جان بارت است که مصاحبهای با چامسکی درباره فلسطین در سال ۲۰۰۷ انجام داده و استقبال از آن مصاحبه وی را به صرافت گردآوری این کتاب انداخته است.
در این کتاب مصاحبه بارت با چامسکی در سال ۲۰۰۷ و نیز مصاحبهای با حضور چامسکی و ایلان پاپه در همین موضوع در کنار مجموعهای از مقالات پژوهشی مؤلف درباره مداخلات آمریکا و اسرائیل در موزع فلسطین و غزه و نیز مقالهای درخشان از چامسکی درباره غزه با عنوان «غزه ۲۰۰۹: تمامیاین درندگان را یکجا نابود کنید» درج شده است. این کتاب در ایران با ترجمه محسن عسکری جهقی (نشر ثالث، تهران، ۱۳۹۸) چاپ شده است.
نویسنده: محسن محمدی [15]